Bożybar Kamień
ul. Piaski 19, 32-071 Kamień
Region turystyczny: Kraków i okolice
Bożybar to punkt gastronomiczny zlokalizowany tuż przy Wiślanej Trasie Rowerowej w Kamieniu (mniej więcej w połowie drogi pomiędzy Oświęcimiem a Krakowem). Restauracja oferuje bardzo różnorodne menu, od dań obiadowych z pysznymi zupami i sytymi drugimi daniami, przez pizzę po burgery. Największą specjalnością tego miejsca są jednak podpłomyki podawane na wiele różnych sposobów. Znajdziecie tu te tradycyjne, wyrabiane na bazie wody, mąki i soli, ale i te ulepszone: na zakwasie, drożdżach albo na sodzie, czyli tzw. proziaki. Dla wszystkich bazą jest mąka pozyskiwana od lokalnego gospodarza - pszenna, owsiana, żytnia i samopsza. Także warzywa, sery i mięsa, które tworzą dodatki do podpłomyków, dostarczane są od małopolskich rolników. Podpłomyki zjecie tu z autorskim pesto o smaku bazyliowym, szpinakowym, roszponkowym lub pietruszkowym i z masłem ziołowym. Proziaki serwowane są z grillowanymi warzywami, z burgerem lub jako spód pizzy. Na cokolwiek się zdecydujecie, zawsze będzie naturalnie, ekologicznie, smacznie i zdrowo.
Więcej o Miejscach Przyjaznych Rowerzystom oraz Wiślanej Trasie Rowerowej znajdą Państwo na stronie narowery.visitmalopolska.pl