Wielkie Tarnowskie Dionizje
Rynek, Tarnów
Data i godzina zakończenia: niedziela, 10 listopada 2024 17:00
Rynek 7, 33-100 Tarnów
O godzinie 13.00 na tarnowskim Rynku pojawi się patron winiarzy, czyli św. Marcin na białym koniu, który ulicami starego miasta poprowadzi barwny Orszak. Dodatkową atrakcją wydarzenia będzie odsłonięcie maszkarona Bachusa na rowerze na pl. Kazimierza Wielkiego – stanie się to o godzinie 13.15. Orszak zakończy się na zabytkowym rynku Tarnowa, gdzie do godziny 17.00 będzie można skosztować i zakupić kulinaria z regionu tarnowskiego oraz zapoznać się z ofertą enoturystyczną.
Kiermasz uatrakcyjnią pokazy kulinarne oraz bezpłatne wycieczki enomeleksem z przewodnikiem.
Wycieczki po Tarnowie zaplanowane są o godz. 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 i 15.30. Bezpłatne bilety dostępne będą do odbioru, na pół godziny przez wyjazdem, w biurze TCI - Rynek 7.
Orszak oraz kiermasz będzie umilał regionalny zespół folkowy.
Wszystkich chętnych zapraszamy do uczestnictwa w Orszaku oraz wspólnego świętowania.
WSTĘP WOLNY!!!
Wystawcy podczas wydarzenia:
- Winnica Dąbrówka- wina
- Katrovia – sery
- Winnica Amelie – wina
- Bochny Bachny – chleby na zakwasie
- Piwnice Antoniego – wina, miody
- Pszczela Kuźnia – rękodzieło
- Pasiekę Wędrowna Wantuch – miody
- Winnica Bogumiła – winnica
- Octovnia – żywe octy
- Winnica Janowice – wina
- Baba Jagła – sery
- Winnica Chodorowa – wina
- Serki Małgorzaty – sery
- Soki prosto z sadu – soki owocowe i warzywne
- Winnica Koba – wina
- Gospodarstwo Granica – sery zagrodowe
Tarnowskie Dionizje – to doskonała okazja, by zapoznać się z winami, produkowanymi w okolicach Tarnowa, by wziąć udział w wydarzeniach kulturalnych i degustacjach win.
Małopolska to jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się regionów winiarskich w Polsce i to tutaj zarejestrowanych jest najwięcej winnic! Region Tarnowa nazywany jest czasem „Polską Toskanią”. To tutaj rozlokowana jest większość winnic z Małopolskiego Szlaku Winnego. Podróż po szlaku jest okazją do degustacji wyśmienitego wina oraz wybornych, lokalnych produktów, takich jak sery, wędliny czy chleby, które podniosą walory smakowe trunku.